Ulkomaille? Mikä on ekinokokkilääkitys?

Ulkomaille? Mikä on ekinokokkilääkitys?

Koiran kanssa ulkomaille – mitä tulee ottaa huomioon?

Kun suunnittelet matkaa ulkomaille koiran kanssa, on tärkeää valmistautua huolellisesti ja hyvissä ajoin. Eri mailla on omat vaatimuksensa lemmikkien tuontiin liittyen, ja myös Suomeen palaaminen edellyttää tietyt toimenpiteet. Tähän artikkeliin on koottu kaikki oleellinen, mitä matkalle lähtiessä tulee huomioida.

1. Lemmikkieläinpassi

Koiralla on oltava voimassa oleva lemmikkieläinpassi. Passin myöntää eläinlääkäri, ja siihen merkitään koiran tunnistetiedot, rabiesrokotus sekä mahdolliset matolääkitykset. Tarkista ajoissa, että passi on kunnossa ja että kaikki tarvittavat merkinnät ovat ajan tasalla.

2. Raivotautirokotus (rabies)

Rabiesrokotus on pakollinen useimmissa maissa. Jos koira rokotetaan ensimmäistä kertaa, rokotuksen tulee olla annettuna vähintään 21-30 (riippuen valmisteesta) vuorokautta ennen matkaa. Rokotuksen voimassaolo kirjataan lemmikkieläinpassiin. Varmista hyvissä ajoin, että rokotus on voimassa koko matkan ajan.

3. Ekinokokkilääkitys – vaaditaan Suomeen palaamisen yhteydessä

Jos matkustat maahan, jossa esiintyy ekinokokkia (esimerkiksi Ruotsi, Baltian maat tai Saksa), koira tulee lääkitä heisimatoa vastaan ennen Suomeen palaamista. Ekinokokin torjumiseksi on kaksi vaihtoehtoista tapaa:

Vaihtoehto 1: Kertalääkitys

Ekinokokkilääkitys annetaan eläinlääkärissä ulkomailla 1–5 vuorokautta ennen Suomeen paluuta. Lääkityksen täytyy vaikuttaa vähintään 24 tuntia ennen maahantuloa, jotta mahdolliset loiset ehtivät poistua koiran elimistöstä. Eläinlääkäri tekee lääkityksestä merkinnän passiin. Jos lääkitys annetaan tasan 24 tuntia ennen maahan paluuta, myös kellonaika täytyy kirjata.

Jos matkan kesto on alle 24 tuntia, esimerkiksi lyhyt käynti Tallinnassa, kertalääkitys ei ole mahdollinen. Tällöin käytetään seuraavaa vaihtoehtoa.

Vaihtoehto 2: 28 vuorokauden sääntö

Tämä vaihtoehto sopii toistuviin matkoihin tai tilanteisiin, joissa kertalääkitys ei ole mahdollinen. Lääkitys annetaan seuraavasti:

  • Ennen matkaa Suomessa: kaksi lääkitystä, joiden väli on vähintään 24 tuntia ja enintään 28 vuorokautta.

  • Matkan aikana: lääkitys toistetaan vähintään 28 vuorokauden välein.

  • Matkan jälkeen: lääkitys annetaan vielä kerran Suomessa.

Eläinlääkäri merkitsee lemmikkipassiin, että käytössä on 28 vuorokauden sääntö (merkintä suomeksi tai ruotsiksi ja englanniksi). Jokainen lääkitys kirjataan passiin päivämäärän, leiman ja allekirjoituksen kera. Jos lääkitysväli ylittää 28 vuorokautta, ohjelma täytyy aloittaa alusta. Jos passin sivut tulevat täyteen, koiralle voidaan myöntää uusi passi. Matkalla kannattaa kuljettaa mukana sekä vanha että uusi passi.

On hyvä huomioida, että kaikki maat eivät hyväksy 28 vuorokauden sääntöä. Tarkista siis kohdemaasi säännöt etukäteen kyseisestä maasta.

4. Matkustusjärjestelyt

Ennen matkaa on tärkeää selvittää, millä ehdoin lemmikin voi kuljettaa valitsemallasi kulkuneuvolla. Lentoyhtiöillä, laivayhtiöillä ja muilla kuljetuspalveluilla on omat sääntönsä ja rajoituksensa. Varaa paikka lemmikille ajoissa ja varmista, että kuljetusväline ja matkavarusteet täyttävät vaatimukset.

Pakkaa mukaan:

  • lemmikkieläinpassi

  • rokotustodistukset

  • mahdolliset lääkkeet

  • tutut ruoat ja vesikuppi

  • valjaat, hihna ja panta (hyvä olla myös varalla toiset jos vaikka menee hihna poikki)

5. Paikalliset tautiriskit ja olosuhteet

Matkakohteessa voi esiintyä tauteja, joita ei ole Suomessa, kuten sydänmato tai erilaiset punkkivälitteiset taudit. Näistä saat lisätietoa kohdemaasta tai ruokaviraston sivuilta. Keskustele eläinlääkärin kanssa mahdollisista muista suojalääkityksistä ja rokotuksista ennen matkaa mikäli näitä vaaditaan.

Tarkista ajantasaiset vaatimukset

Säännökset voivat muuttua nopeasti. Ajantasaiset tiedot maiden vaatimuksista ja ekinokokkilääkityksen tarpeesta löydät Ruokaviraston verkkosivuilta:
https://www.ruokavirasto.fi

Uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Anna meidän auttaa pitämään tassut kunnossa ja hännät heilumassa! Kirjeessä hyödyllisiä hoitovinkkejä ja ajankohtaista tietoa.

Tilaa uutiskirje

Yksityisyyden hallinta

Hyödynnämme evästeitä varmistaaksemme Sinulle parhaan mahdollisen palvelun. Voit hallinnoida itse, mitä evästeitä palvelussa otetaan käyttöön ja muuttaa asetuksiasi helposti milloin tahansa.