Tähystystutkimukset

Endoskooppi

Ihmisen tehokkain aisti on näkökyky, minkä voi havaita lääketieteessäkin. Monet vaivat havaitaan näkemällä, vaan kaikkiin koloihin ja pieniin rakenteisiin ei paljas silmä riitä. Siispä klinikkamme laiterepertuaariin on lisätty endoskooppi eli kirjaimellisesti ”sisään katsova” laite!

Mikä se on?

Endoskooppi on tehokas kamera, johon liitettävillä lisäosilla eli optiikoilla voidaan tutkia monia ruumiinaukkoja ja koloja, sekä helpottaa tiettyjen hoitotoimenpiteiden suorittamista mahdollistamalla suoran näkyvyyden vaikeasti saavutettaviin rakenteisiin.

Mihin sitä käytetään?

Endoskooppi on monitoimityökalu, sen avulla voidaan tutkia hyvin pieniä onteloita kuten nenää, nielua, korvia tai vaikka pienten eläinten kuten kanien tai jyrsijöiden suuta. Suoran kuvan avulla voidaan etsiä syytä oireilulle, pudistaa esim pienet korvakäytävät, ottaa koepaloja, sekä ohjata toimenpiteitä ahtaassa tilassa

Lemmikkini on tulossa endoskooppitutkimukseen – miten valmistautua?

Endoskooppitutkimukset tehdään aina rauhoituksessa tai anestesiassa, sillä eläimen täytyy pysyä tutkimushetkellä täysin paikallaan. Näin turvataan niin eläimen kuin herkän laitteiston turvallisuus.
Eli ennen tutkimusta eläimen tulee olla vähintään 6 tunnin ajan syömättä, jottei anestesian aikana tule huono olo ja oksenneta. Tässä voi olla joitain poikkeuksia, joista annetaan erilliset ohjeet ennen toimenpidettä.